Pietonul

Imprimare

Pietonul - persoana care umblă pe jos pe o arteră (cu trotuare) străbătută de vehicule, con¬form DEX-ului - pare a fi fiinţa ce nu poate fi schimbată de nici o lege şi de nici un guvern, educaţia lui primară sau socială imprimându-i o mentalitate greu de înlăturat. La dispoziţia sa se află  toată  suprafaţa  transportului   rutier  din România, adică,  legislativ vorbind, carosabilul, acostamentul  şi  trotuarul. Pe el îl  protejează Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Constituţia, legile organice, Hotărârile de Guvern şi sintagma «se deplasează (umblă) pe jos »

II vezi pe stradă tânăr, încrezător în forţele sale şi totdeauna grăbit să ajungă undeva. Abordează traversarea „hotărât" urmărind sau nu culoarea semaforului, pe care o consideră facultativă, şi asta numai dacă şi-a propus să traverseze stra¬da pe trecerea pietonală...îl vezi pe stradă în vârstă, adus de spate din cauza anilor, cu ochelari vechi şi mari la ochi (iarna, în majoritatea cazurilor, lentilele acestora sunt aburite), căutându-şi drumul cel mai scurt spre locul undeyîre treabă. Traversează strada de cele mai multe ori fără a privi în stânga sau în dreapta, pentru a se asigura cât de cât.   
Cel mai nevinovat, dar şi periculos grup îl reprezintă cel al copiilor vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, periculozitatea apărând datorită imprevizibilităţii acţiunii acestor copii.   
Pe lângă categoriile enumerate mai sunt şi altele, dintre care obligatoriu tre¬buie amintite:
- persoanele care vând ziare în intersecţii şi blochează de cele mat multe ori traficul pentru a da restul conducătorilor auto interesaţi de cumpărarea unui ziar;   
- persoanele care şterg parbrizele cu voia sau fără voia conducătorilor auto, reuşind mai mult să ridice nivelul adrenalinei celor de la volan, decât să facă ceva util;
- persoanele care se ocupă cu cerşit în cărucioare sau nu, ajutaţi sau neaju¬taţi de alţi „binefăcător’’;
- copiii  străzilor,   care stau cu punga de  aurolac la nas în mijlocul intersecţiilor.
Tot pietoni se numesc şi cei care , ispitiţi de Bachus şi ameţiţi până la doborâre de aburii băuturilor mai mult contrafăcute decât naturale, cad în timpul traversării învinşi de gravitaţie, unii dintre aceştia, învinşi şi de Morfeu, ador-mind chiar pe carosabil.
Şi toate acestea, în condiţiile în care O.U.G.R. nr.195/ 2002 privind circu¬laţia pe drumuri publice/ secţiunea a 3-a: „Reguli pentru alţi participanţi la traf¬ic", prevede la art.66 că: Pietonii sunt obligaţi să folosească numai trotuarul sau, în lipsa acestuia, să circule pe partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, conformându-se regulilor de circulaţie.
Un alt articol, cel cu numărul 205 (3), prevede: Traversarea drumului public de către pieton se face perpendicular pe axul acestuia, numai prin locuri marcate ori/şi semnalizate cu indicatoare, iar în localităţi în lipsa acestora, pe la colţul străzii, după ce s-a asigurat că o poate face în siguranţă pentru participanţi Ia trafic.
Respectă careva măcar aceste două reglementar' privind circulaţia pe drumuri publice? Poate, dar un număr extrem de mic din mulţimea de pietoni, Aţi observat, însă, vreodată un agent de circulaţie încheind un proces verbal de con¬travenţie unui pieton care nu a respectat regulile de traversare a străzii? Mie unul, nu mi-a fost dat să văd aşa ceva.
Aplicaţi, domnilor poliţişti, principiul de drept nimeni nu este mai presus de lege şi mai lăsaţi toleranţa, pentru că aceasta, devenind constantă, duce în decursul câtorva generaţii la informaţii genetice care va dubla perioada de corecţie.;
Dumneavoastră, cititorilor, vi se pare normal ca noi toţi care luptăm pentru instaurarea unei democraţii să nu creem o opinie defavorabilă faţă de aceşti pietoni certaţi cu respectul faţă de buna convieţuire? Nu pot crede aşa ceva pentru că în mod sigur sunteţi profund afectaţi când constataţi că rezultatul multor asemenea încălcări ale regulilor de circulaţie înseamnă pierderi de vieţi omeneşti, înseamnă traume care marchează serios viaţa.

Florin GUSMAN
Bucureşti

Tuesday the 2nd. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!