Timona

Sifleea sau fluierul skiperului

Sifleea, ca obiect marinaresc a fost (n.r.: [si este) folosita pentru prima oara de personalul de conducere al velierelor mari. Prin ea se transmite echipajului diversele ordine de manevra. Sunetul ei strident rasuna mai tare decat zgomotele produse de vant sau de furtuna, de trosniturile arboradei, velelor si manevrelor mobile ale velierului.
Este un sunet asemanator celor de fond din cantecele marinarilor.

Citeşte mai departe: Sifleea sau fluierul skiperului

Radiocomunicatii Navale

1. Scurt istoric
Prin termenul „a comunica’’ se înţelege acţiunea de „a se pune în legătură cu...". În antichitate, pentru a comunica la distanţe mici era suficientă vocea, iar la distanţe mari, unde vocea nu mai putea fi auzită, comunicarea se baza pe acustică, adică pe sunetul tobelor, clopotelor sau prin mesaje vizuale (fumul generat de focuri aşezate pe vârfuri de dealuri sau munţi controlat sau nu prin diverse metode). în sfera navalului, un mod de comunicare vizuală a fost cel folosit de faruri (ansamblu optic format din lampă cu seu, oglindă, obturator şi lentile). Cu timpul, s-a adoptat pen¬tru raza vizuală comunicarea cu ajutorul braţelor mâinilor (şi uneori cu fanioane) sau telegraful cu semafoare. Toate mesajele transmise astfel aveau la bază o înţelegere prealabilă cu privire la interpretarea semnelor care puteau fi utilizate.

Citeşte mai departe: Radiocomunicatii Navale

Ne-a parasit, oare, Sfanta Maria?

Ne-a părăsit, oare, Sfânta Măria?
Înconjurată de istorie, tradiţie şi fapte, imaginea simbol a omului mării în România, precum
şi flota, imagini cu care ne-au obişnuit presa şi televiziunea dar la care am contribuit din plin şi
noi, cei care am îmbrăţişat aceste meserii, au cunoscut în ultimii 15 ani o deteriorare continuă.
          S-ar putea ca dumneavoastră să nu-mi împărtăşiţi pe deplin acest punct de vedere, considerând că breslele respective mai au ceva de spus.

Citeşte mai departe: Ne-a parasit, oare, Sfanta Maria?

Pietonul

Pietonul - persoana care umblă pe jos pe o arteră (cu trotuare) străbătută de vehicule, con¬form DEX-ului - pare a fi fiinţa ce nu poate fi schimbată de nici o lege şi de nici un guvern, educaţia lui primară sau socială imprimându-i o mentalitate greu de înlăturat. La dispoziţia sa se află  toată  suprafaţa  transportului   rutier  din România, adică,  legislativ vorbind, carosabilul, acostamentul  şi  trotuarul. Pe el îl  protejează Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Constituţia, legile organice, Hotărârile de Guvern şi sintagma «se deplasează (umblă) pe jos »

Citeşte mai departe: Pietonul

Sunday the 24th. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!