Lumina este totul

Imprimare

De unde vine lumina ? este o întrebare care ne frământă pe fiecare în parte, de foarte multă vreme chiar dacă acest lucru îl recunoaştem sau nu dar care ne urmăreşte constant sau trecator.
    Se spune despre lumina că este  proprietatea privată a credincioşilor ea fiind tratată în vechiul testament în versetele din evangheliile după Matei, Marcu şi Ioan.  Noul Testament este declarat a fi o mărturie despre lumina întrupată în Domnul. Tot în noul testament prin cuvintele sfântului Vasile cel Mare desprindem care este diferenţa dintre lumina de la început ( din prima zi ) respectiv cea spirituală şi lumina din ziua a patra, cea purtată de către corpurile astrale şi transmisă nouă.


    Alte religii consideră că: OMUL nu are doar doi ochi, ci trei. Cu ei percepe trei lumini: ochiul trupesc pentru lumina fizică, ochiul minţii pentru lumina raţională şi ochiul harului pentru lumina divină. Cine vede cu ochiul acesta din urmă are acces la ADEVĂR.
    Filosofii şi oamenii de ştiinţă nu contestă pretenţiile credincioşilor dar au punctele lor de vedere în privinţa luminii. Ei consideră lumina cea mai subtilă dintre substante, ea unindu - se intim cu celelalte elemente ale lumii. Tot ei consideră lumina ca izvor de sănătate pe această temă existând şi maxima: Acolo unde nu intră lumina intră doctorul. Printre cele mai subtile cugetări ale lor se numară şi maniera în care se poate prezenta lumina: In ochii unui tânăr străluceşte o FLACARĂ, în ochii unui bătrân străluceşte LUMINA sau alegoria trioletului lumină viaţă, şi inimă: Dacă lumina este prima dragoste a vieţii, dragostea nu este lumina inimii ?. Tot ei remarcau că este o pierdere de timp să vorbeşti unui orb despre lumină deşi, dacă gândim pragmatic este adevarătă remarca numai pentru cei care s-au născut orbi.
Dacă ne amintim de trecut se pare că ea venea numai de la soare, lună, stele  şi  fulgere. Când din întâmplare omul a descoperit focul de la fulgere, şi cel produs de pietre dure ( cremene ) el a fost folosit nu numai pentru a lumina dar şi pentru a pregăti hrana.
Figurativ ea venea în trecut prin secolul XVIII – XIX de la iluminaţi care aveau ca ţel perfecţionarea morală  pentru ca mai târziu dacă ne apropriem de timpurile noastre respectiv secolul XIX, deceniul 5 ea venea şi vine şi acum de la răsărit nu numai la propriu ( cum a venit întotdeauna ) dar şi figurativ (ideologic ).
    Nu este activitate sau meserie care să nu se bazeze pe lumină astfel capacitatea de exprimare a arhitecturii mizează pe efectul şi prezenţa luminii. S-a demonstrat că lumina puternică accentuează contrastele întunecând umbrele şi făcând să strălucească zonele luminate. Locuinţa fiecăruia dintre noi este necesar să traiască în lumină.
    Mare preţ pun pe lumină bresle cum ar fi a: transportatorilor (marinarii, aviatorii, şoferii ş.a. ) medicilor, arhitecţilor, cineaştilor, fotografilor şi fizicienilor.   
Pentru navigatori, indiferent care sunt ei ( beduini, marinari, aviatori sau cosmonauţi ), undeva în mijlocul cerului străluceşte Steaua Polară
Dar dacă stăm mai bine şi cugetăm ne năvalesc în minte tot soiul de amintiri legate de acest aspect,  de exemplu:
 
Uneori vine de la filamentul tubului cinescop care ne inundă încăperea cu lumină sau întuneric, cu multe informaţii din care majoritatea false şi prin care cei care le urmăresc sunt manipulaţi;
-poate veni şi de la frigiderul căruia i-ai deschis uşa după ce ai urmărit un buletin de ştiri pe vreun post TV iar după ce îi contempli câteva clipe goliciunea sau conţinutul îţi dai seama că ceva nu este în regulă cu tine sau cu informaţiile tocmai vizionate;
-poate veni uneori şi de la unele ziare dar numai după ce citindu-le le-ai dat foc;
-pe o stradă întunecată ea vine de la farurile unei maşini pe care nu ai băgat-o în seamă şi care tocmai a frânat brutal lângă tine pentru a nu te trece în întuneric (nefiinţă);
-tot pe o astfel de stradă ea vine de la lanterna jandarmului sau poliţistului care-ţi cere actele pentru un control de rutină;
Pentru fumători poate veni de la trecătorul pe care l-ai oprit cerându-i un foc să-ţi aprinzi ţigarea şi care plin de bunăvoinţă dar având bricheta defectă iti dă un foc care-ţi poate cuprinde faţa dacă nu te feresti.
Pentru gospodari poate veni de la uşa vreunui beci în care au intrat după ceva de ale gurii, pe care apoi o deschide să iasă iar beciul este inundat de lumina de afară.
Pentru credincioşi ea poate veni de la lumânarea pe care o aprinzi când intri în naosul bisericii ca să te rogi sau poate de la lumânarea aprinsă la capul unui creştin care îşi dă duhul.
Dar o lumânare o poţi aprinde şi atunci când se întrerupe curentul şi nu ai la îndemană o lanternă sau o lampă cu gaz.

Deci practic ea poate veni de oriunde, dar cu siguranţă ea nu poate veni de la capătul tunelului (cu anul începerii construcţiei 1989), pe care nu l-am terminat încă deoarece mai construim la el, care are o lungime considerabilă iar prin porţiunea construită şălăşuiesc tot soiul de aurolaci.
Florin Gusman


Matelot, pag. 4 , Nr.6

Sunday the 15th. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!