Despre meseriasi

Imprimare

În ultima vreme constat cu stupoare că în viaţa politică din ţară, unele obiceiuri nesănătoase ale unor bresle numeroase cum ar fi zidarii, faianţarii, electricienii, mecanicii auto, depanatorii de tot felul, au fost preluate de câte o personalitate politică care nerespectând ( proverbul ) principiul că "Nu este bine să-ţi vorbeşti înaintaşii de rău" s-au întrecut care mai de care în a demonstra "ce monştri au succedat ei la conducere".


Pentru a nu rămâne nedumeriţi, despre ce vreau să spun, precizez faptul că de câte ori soliciţi unui astfel de breslaş ajutorul pentru o anumită problemă, după ce vine şi vede despre ce este vorba te întrebă invariabil "-Cine a fost cârpaciul sau nepriceputul ăla care a mai umbiatîn el (sau care a făcut asta) ? ", ei fiind cu siguranţă un meseriaş.
Deşi pe această temă au ieşit şi bancuri ( mă refer la cel despre Gheorghiu Dej, Ceauşescu şi Canalul Dunăre - Marea Neagră ) ei tot nu au învăţat nimic de la alţii.
Viaţa a demonstrat şi demonstrează în continuare faptul că nu poţi ajunge conducătorul unei naţii sau nu o poţi conduce decât dacă faci compromisuri şi într-un fel sau altul îţi anihilezi adversarii ( eventual duşmanii).
Un lucru este cert că modul în care îţi tratezi partenerii se va răsfrânge mai devreme sau mai târziu asupra ta şi pot da aici un exemplu despre raportul dintre Iliescu şi Ceauşescu.
Dar modelul rapoartelor (atenţie nu al raportărilor) poate continua.
Trecând în revistă ce s-a întâmplat şi se întâmplă constat că am ajuns acum un un popor care ar trebui să ne fie ruşine de înaintaşii noştri ( mă refer la conducători j.
După părerea mea Iliescu are pe conştiinţă aproape toţi tinerii din cimitirul "Eroilor neamului" pentru că în România ca nicăieri în Europa comunistă democraţia a venit cu hainele pătate de sânge, aceasta în condiţiile în care situaţia putea fi evitată.
Dar ce se întâmplă acum cu el este cu totul altceva.
Nu poţi da girul judecării unei astfel de cauze decât dacă tu cel care decizi eşti curat şi nu ai fostîmplicat cu nimic în cauza respectivă.
Pentru că una este să critici activitatea unei astfel de persoane şi alta este să o condamni sau execuţi.
Analizând aceste fapte trag concluzia că aproape toţi conducătorii noştri că au fost ei domni, principi, regi, secretari generali, preşedinţi sau cine ştie ce denumire îmi mai scapă acum, au fost nişte Meseriaşi, pricepuţi, corecţi iubitori de neam şi ţară şi asta pentru că predecesorii lor au fost nepricepuţi, hoţi, cruzi, trădători de ţară şi neam, vânduţi unor puteri străine, agenţi ai unor puteri străine etc, etc ....
Nu vreau să devin cârcotaş dar, dacă apelez la o lecţie de logică primară, ajungem la concluzia că acum nu avem decât un Meseriaş, iar acela este Preşedintele în drept, iar restul meseriaşilor fiind predecesorii celui actual au decăzut din drepturi.
Dar domnilor vă propun să nu mai daţi vina pe înaintaşi, convingeţi-ne de valoarea voastră sau de bunele intenţii prin rezultatele muncii voastre şi nu prin discursurile electorale.
Toate aceste situaţii şi acuze apar ca o tichie de mărgăritar pe capul unui chel în condiţiile în care ( am să citez din declaraţiile unui înaintaş Ion Stefănescu zis "Tata Moşu" hoţ prins şi anchetat în anul 1934 )Se fură în societatea de azi de la un capăt până la altul (al ţârii), iar hoţii adevăraţi nu ajung măcar în vizită la puşcărie, unde găsim însă pe aceia care fură o găină, o pâine sau o funie de ceapă; ei sunt ţapii ispăşitori ai tuturor vinovaţilor.
Poporul este înţelept, ţine minte fiecare promisiune a voastră şi este cel mai drept şi corect judecător.
13.06.2005    Florin GUSMAN
MATELOT NR.1 /15 AUGUST 2005

Monday the 25th. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!