Mortii cu viiturile si vii cu viile

Imprimare

De vreo doi ani ROMÂNIA a devenit o ţară insulară. Zeci de localităţi şi cimitire se află temporar sub ape, dar numai în anotimpuri ceva mai calde.
Dacă acest lucru ar fi fost o tradiţie şi nu am fi fost luaţi prin surprindere mereu totul ar fi fost simplu.
Paradoxul apare în condiţiile în care o cugetare veche a fostului Primar General face precizarea că "Iarna nu-i ca vara" adică de la un anotimp la altul, de la un an la altul, apar schimbări pe care trebuie să le luăm în seamă.

Deşi au fost trimise prin ţară comisii de anchetă pentru a vedea de ce am fost surprinşi anii anteriori de către inundaţii - acestea stabilind că aleşii locali au luat măsuri doar pentru casele lor - justiţia nu a reuşit prin măsurile pe care trebuia să le ia, să ajute bugetul, alocat din sărăcie, cu sume recuperate de la aceşti aleşi pentru a se realiza măcar în parte ce trebuia făcut de mult.
Care este rezultatul final? Situaţia se înrăutăţeşte de la un an la altul.
Cetăţenii aşteaptă angajaţi în dialectică, la cârciumă, ca ajutorul venit din partea guvernului, constând în unităţi ale M.A.I. sau M.Ap.N., să-şi facă treaba cu profesionalism împotriva ploilor şi a viiturilor, şi sunt frământaţi de întrebări cum ar fi:"- Câţi bani ne dă guvernul să ne construim casele dărâmate de ape?" sau "- Primim şi ajutor din Europa?".
Aleşii locali treziţi poate de telefoanele apelate de la Bucureşti, se agită neputincioşi  pe lângă zonele afectate căutând să explice în faţa camerelor de luat vederi
că ce se întâmpla la ei nu se întâmpla la nimeni şi (o altă reuşită a lor) faptul că lumea nu se implică.
Peste toate acestea pică şi proverbul lăsat din strămoşi că "Prietenul la nevoie se cunoaşte" cu sarcini exprese pentru noi prin care să demonstrăm ce buni prieteni suntem cu ţările riverane DUNĂRII din AMONTE care au probleme cu ploile, acţionând prin golire de lacuri sau bazine de acumulare şi inundaţii controlate la noi, pentru a reduce efectele acestor ploi sau viituri la ei. ?????
Aşa da PRIETENI. (Părerea mea)   

Florin GUSMAN

Sunday the 15th. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!