Matelot

Respect

Am trăit în viaţă conducându-mă după câteva principii sănătoase sădite în conştientul meu de către părinţi şi câţiva dintre “Dascălii” pe care i-am avut şi care au contribuit la formarea caracterului meu.

Una din regulile pe care le-am respectat şi le respect în continuare a fost: Respectând pe cei din jurul tău, te respecţi pe tine. Nu poţi pretinde respect dacă nu îi respecţi pe cei din jur.

Citeşte mai departe: Respect

Pentru Inceput

In ziua de azi toată lumea scrie. Scrie pe hârtie, garduri, pereţi, geamuri, metrou, tramvaie, autobuze, oglinzile din lift şi chiar şi pe cele din wc-uri. Ce se scrie, puteţi citi şi dumneavoastră de cum ieşiţi dimineaţa din casă şi până seara când vă întoarceţi de la treburile zilnice.
Virusaţi poate de acest microb, ne-am hotărât câţiva inimoşi ( care nu prea stăm bine cu inima ) să-1 concepem pe MATELOT.

Citeşte mai departe: Pentru Inceput

Mesajul publicatiei MATELOT la cea de a 11 a intrunire a publicatiilor de marina

04.08.2011
Debutând la 15 august 2005, azi se află la al 16-lea număr.
        Dacă de la un an la altul colectivul de redacţie se lărgeşte, câştigă simpatie şi experienţă, fapt demonstrat de cele peste 10 semnale editoriale din paginile câtorva publicaţii cunoscute în domeniu, cum ar fi: Naţiunea, Observatorul Militar şi Marea Noastră dar şi de aprecierile primite din partea cititorilor,  în numărul 23/2011 al publicaţiei România Maritimă şi Fluvială Magazin editată (atunci când este editată) de către filiala Bucureşti a Ligii Navale Române, aflăm cu stupoare, că foaia tipărită intitulată MATELOT nu a fost şi nu este supliment al Magazinului. Paradoxală situaţie, pentru faptul că Filiala Bucureşti este filiala din care fac parte mai toţi redactorii Matelotului.

Citeşte mai departe: Mesajul publicatiei MATELOT la cea de a 11 a intrunire a publicatiilor de marina

Şi totuşi… continuăm

        Începem acest număr prin a le mulţumi criticilor noştri care, mânaţi numai de intenţii bune au făcut aprecieri constructive la adresa acestei foi de suflet.

        Facem precizarea că o parte din cei care au scris la această foaie sunt oameni care  au îndrăgit marea dar care din anumite motive, nu au scris până acum nimic în publicaţiile destinate acestui domeniu. 

        Din criticile primite verbal ne-am asumat cu responsabilitate o parte iar pe altele     le-am tratat ca simple păreri, întrucât intrau sub incidenţa unor drepturi constituţionale. 

        Dacă cei care au scris sunt sau nu ai Ligii Navale Române vă asigurăm că deţin fiecare în parte carnet de membru al L.N.R.. 

        Revenim la mesajul nostru din primul număr şi îi rugăm pe toţi acei care au de spus ceva să ne scrie. 

        Dorim în continuare să vă cerem ajutorul pentru a face un lucru bun, în aşa fel încât cei care au citit  “MATELOT-ul “ să-şi amintească cu plăcere de această foaie.

 

        Redacţia revistei “MATELOT” urează cititorilor şi colaboratorilor săi

 La Mulţi ani !    

Mesajul publicaţiei MATELOT la cea de a 10 a intrunire a publicatiilor de marina

06.08.2010
Îmi permit cu voia dvs, dar şi profitând de faptul că reprezint azi publicaţia Matelot, să încep cu o secvenţă personală
În urmă cu 11 ani când plin de entuziasm şi de gânduri bune am făcut câteva aprecieri asupra publicaţiilor aparţinând L.N.R. şi chiar câteva propuneri de îmbunătăţire a conţinutului şi calitatii lor uitasem de una din Legile lui Murphy privind relativitatea : Zâmbeşte…. mâine va fi mai rău ! şi asta în speranţa că poate Viitorul sună bine.

Citeşte mai departe: Mesajul publicaţiei MATELOT la cea de a 10 a intrunire a publicatiilor de marina

Despre minciuna si adevar

Filosofic vorbind, viaţa noastră se desfaşoară pentru a fi în echillibru, controlată de două principii opuse şi ireductibile cum ar fi: materia şi spiritul, corpul şi sufletul, binele şi răul şi nu în ultimul rând minciuna şi adevărul. Că împrejurul nostru este plin de situaţii duplicitare sau cu o compoziţie antagonistă este de netăgăduit, ca adevărul şi minciuna fac parte din conţinutul zilei cotidiene aşişdelea.

Poate unii vor spune bine, bine dacă cu primele exemple mai suntem de accord dar ca minciuna să existe alături de adevăr nu putem fi de acord.

Citeşte mai departe: Despre minciuna si adevar

Mesajul publicatiei Matelot la cea de-a 9-a intrunire a publicatiilor de marina

23.07.2009
Colectivul de redacţie al publicaţiei MATELOT, salută păstrarea tradiţiei iniţiativei Ligii Navale Române de a aduna în fiecare an, în vară, toţi factorii reprezentativi sau interesaţi ai publicaţiilor din domeniul naval. Demn de apreciat este efortul de a organiza anual întrunirea, precum şi cel de a participa efectiv de fiecare dată

Câteva cuvinte despre publicaţia MATELOT.

Citeşte mai departe: Mesajul publicatiei Matelot la cea de-a 9-a intrunire a publicatiilor de marina

Si asa imi vine cate odata, sa dau cu cutitu-n piatra

E dimineaţă, cel puţin aşa pare, pentru că afară nu s-a luminat încă de ziuă, iar ceasul care tocmai a sunat, anunţându-şi ora lui şi nu pe cea reală, mă determină să zăbovesc puţin. În noaptea care tocmai a trecut, alarmele maşinilor declanşate de vînt sau hoţi şi-au făcut recitalul obişnuit, completat din când în când cu nunţile pisicilor sau cîinilor care se ţin lanţ în ultima vreme, sfidând aşa zisele ceasuri biologice.
Pierd câteva clipe, să mă hotărăsc dacă mă dau jos din pat sau nu. Nu am de ales, mă dau jos fie ce o fi, după care mă reped în baie, mă aşez, apoi trag apa.

Citeşte mai departe: Si asa imi vine cate odata, sa dau cu cutitu-n piatra

Mesaj

în viaţă, fiecare dintre noi, parcurge un drum presărat cu tot soiul de necunoscute, unele din ele aducând clipe de satisfacţie, iar altele reuşind să-ţi scurteze zilele până întratât încât, deşi genetic suntem proiectaţi să trăim între 150 şi 200 de ani, putem trece în nefiinţă ( uneori) chiar la pragul maturităţii.

Citeşte mai departe: Mesaj

Mortii cu viiturile si vii cu viile

De vreo doi ani ROMÂNIA a devenit o ţară insulară. Zeci de localităţi şi cimitire se află temporar sub ape, dar numai în anotimpuri ceva mai calde.
Dacă acest lucru ar fi fost o tradiţie şi nu am fi fost luaţi prin surprindere mereu totul ar fi fost simplu.
Paradoxul apare în condiţiile în care o cugetare veche a fostului Primar General face precizarea că "Iarna nu-i ca vara" adică de la un anotimp la altul, de la un an la altul, apar schimbări pe care trebuie să le luăm în seamă.

Citeşte mai departe: Mortii cu viiturile si vii cu viile

Marea, Matelotul si Minulescu

Titlul este o succesiune cronologică de M-uri  a căror conexiuni le vom descoperi  în continuare.
De ce marea ?, pentru că ea este ţinta noastră.
De ce matelotul ?, pentru că publicaţia aceasta se numeşte  Matelot.
De ce Minulescu ?, pentru că el a fost declarat de critici “un umorist sentimental şi fantezist ” ceea ce face ca atitudinea rezultată din opera sa, să fie în rezonanţă si cu ţinta acestei publicaţii ( “Să scriem cu haz despre necaz” ).

Citeşte mai departe: Marea, Matelotul si Minulescu

Prietenul meu de la SWAT si sistemul medical din Romania

Ca fiecare bun creştin, uneori, sâmbăta sau duminica mă duc împreună cu unii membri din familie la cimitir să  ne reculegem la mormintele celor dragi nouă, dar dispăruţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în urmă cu câteva săptămâni când rugat de mama soţiei, ne-am deplasat la cimitirul din satul Bălăceanca unde răposatul socru-meu se odihneşte din anul 1982. În acest răstimp am trecut de mai multe ori pe la acest cimitir. Până acum totul a fost normal şi nu au existat probleme.

Citeşte mai departe: Prietenul meu de la SWAT si sistemul medical din Romania

Lumina este totul

De unde vine lumina ? este o întrebare care ne frământă pe fiecare în parte, de foarte multă vreme chiar dacă acest lucru îl recunoaştem sau nu dar care ne urmăreşte constant sau trecator.
    Se spune despre lumina că este  proprietatea privată a credincioşilor ea fiind tratată în vechiul testament în versetele din evangheliile după Matei, Marcu şi Ioan.  Noul Testament este declarat a fi o mărturie despre lumina întrupată în Domnul. Tot în noul testament prin cuvintele sfântului Vasile cel Mare desprindem care este diferenţa dintre lumina de la început ( din prima zi ) respectiv cea spirituală şi lumina din ziua a patra, cea purtată de către corpurile astrale şi transmisă nouă.

Citeşte mai departe: Lumina este totul

Luciul Apei

Dacă până în anul 1989 agrementul nautic era considerat de către consilierii militari sau politici ai guvernului “o posibilă formă de evadare din sistem”  fapt demonstrat de legislaţia restrictiv puinitivă din domeniu, în perioada care a trecut până acum, viaţa a demonstrat nu numai faptul că “tot românul este poet” dar şi năzuinţa lui de a călătorii sau de a parcurge suprafeţe intinse, curate, frumoase, liniştite sau tumultuoase de ape.

Citeşte mai departe: Luciul Apei

Ganduri pierdute printre fulgi

Privesc talazul mişcător cum se strecoară printre nări,
Şi se ridică peste bord, spărgându-se de vinciul gol,
Privesc prin geamul rotativ, din cer, cum ninge peste bigi,
Şi mă gândesc de are rost, să ascult cum lanţul bate-n gol.

Citeşte mai departe: Ganduri pierdute printre fulgi

Limba romana incotro?

Observ, cu tristeţe, de câtva timp încoace, că limba pe care o vorbim a început să-şi piardă din frumuseţe, devenind pe măsura trecerii timpului tot mai săracă în cuvinte.
Auzi fără să vrei la televizor, pe străzi, în pieţe, în metrou şi în alte locuri publice, diverse persoane conversând între ele. În dialogul pe care-l poartă utilizează foarte multe cuvinte străine, în mare parte

Citeşte mai departe: Limba romana incotro?

Enunturi Constitutionale

De o vreme mi-am făcut un obicei costisitor şi nesănătos. În fiecare dimineaţă citesc pe alese, articole din câteva ziare mai importante.
O să spuneţi: Ei şi ce !, Mare lucru !, nu eşti singurul !.
Nu vă contrazic, dar în toate aceste articole se prezintă diverse situaţii care reflectă modul în care se respectă legea în ţară. Concluzia trasă de mine după câţiva ani de citit astfel de articole este că nu am găsit un domeniu în care să aflu că legea se respectă aşa cum comentează de regulă cei care descifrează acum tainele dreptului, adică „ În litera şi spiritul legii”.  O să-mi spuneţi: E bine şi aşa decât de loc.

Citeşte mai departe: Enunturi Constitutionale

Poezii pentru Matelot

                     SOLILOCUL MARINARULUI

Florin GUSMAN                                           25.02.2010

Marinare, marinare, băiat bun dar nu pe mare,
De când terminaşi voiajul ai lăsat matelotajul
Marinare, marinare te cam clatini pe picioare,
Ori furtuna, sau tangajul ţi-a schimbat azimutajul
Marinare, marinare te cam încurci în pahare,
Intri în crâşmă pe picioare iar când ieşi nu ai cătare.
Marinare, marinare ce-ai cu noi măi frăţioare?
Păi paharul când se varsă, totul curge jos, sub masă.

Citeşte mai departe: Poezii pentru Matelot

Despre meseriasi

În ultima vreme constat cu stupoare că în viaţa politică din ţară, unele obiceiuri nesănătoase ale unor bresle numeroase cum ar fi zidarii, faianţarii, electricienii, mecanicii auto, depanatorii de tot felul, au fost preluate de câte o personalitate politică care nerespectând ( proverbul ) principiul că "Nu este bine să-ţi vorbeşti înaintaşii de rău" s-au întrecut care mai de care în a demonstra "ce monştri au succedat ei la conducere".

Citeşte mai departe: Despre meseriasi

Meteo L.N.R.: trecut, prezent si viitor

Mare agitată
    Pregătită vreme de aproape 12 ani timp în care a fost promovată chiar şi o publicaţie ( chiar dacă aceasta şi-a schimbat numele şi sediu intre timp ), având epicentrul în Galaţi, mişcarea navală a reuşit într-o zi de primăvară, respectiv 8 martie 1928, să fie recunoscută prin sentinţa tribunalului Ilfov.
    Vremuri grele şi frământate, lupte pentru întregire, lupte sociale, ţara angrenată în convenţii complicate cam acesta a fost decorul din perioada în care a luat naştere Liga Navală Română.

Citeşte mai departe: Meteo L.N.R.: trecut, prezent si viitor

Cainele, cel mai devotat prieten al omului

Nu pot face aprecierea care a fost primul, câinele sau omul, dar cu siguranţă din negura timpurilor, de când acest animal la început sălbatic, în căutare de hrană s~a întâlnit cu omul (se pare că acest lucra s-a întâmplat în urmă cu peste 12.000 ani) pentru ca mai apoi să se fi aciuat pe lângă
aşezările omeneşti, ei s-au acceptat şi s-au respectat reciproc, câinele devenind cu timpul cel mai devotat prieten al omului.

Citeşte mai departe: Cainele, cel mai devotat prieten al omului

Sunday the 24th. Affiliate Marketing. Toate drepturile asupra materialelor publicate apartin d-lui Florin Gusman si coautorilor!